Istoric

În perioada comunistă existau puține biserici catolice în București pentru numărul de credincioși (Catedrala Sfântul Iosif, Bărăția, Cioplea, Sfânta Tereza, Sfânta Elena,capela Bucureștii Noi,capela Sfântul Anton). Credincioșilor din zona de nord a Bucureștiului le era dificil să participe la liturghie.

În anul 1986 doamna Ludmila Danciu și-a oferit casa pentru a se celebra în ea sfânta liturghie. Astfel, între anii 1987-1989 s-a celebrat săptămânal liturghia (în special sâmbăta) pentru credincioșii din zona de nord a Bucureștiului, în casa de pe actuala stradă Belizarie, din Cartierul Băneasa, chiar daca acest lucru era interzis de regimul comunist.

Începând cu ziua de Crăciun a anului 1989 casa mai sus amintită a devenit capela Sfinții Apostoli Petru și Paul.

În ziua de 30 noiembrie 1990 a fost semnat decretul de înființare a Parohiei Romano-Catolice Sfinții Apostoli Petru și Paul (începând cu data de 1 decembrie 1990), cu un număr de 800 de familii din cartierele Băneasa, Aviației, Străulești, Otopeni, Dorobanți, 1 Mai, Aviatorilor și Floreasca. Primul paroh a fost pr. Ioan Ciobanu, actualul paroh al Catedralei Sf. Iosif.

Odată cu redeschiderea Bisericii Franceze, începând cu data de 28 aprilie 1991, începe să se celebreze și aici sfânta liturghie duminica. De la data de 1 decembrie 1991 cartierele Dorobanți, 1 Mai, Aviatorilor și Floreasca trec în grija Bisericii Franceze. La data de 23 august 1992 pr. Ioan Ciobanu se mută la Biserica Franceză iar grija Capelei Sfinții Apostoli Petru și Paul revine preoților de la Catedrală (pr. Isidor Mărtincă, pr. Mihai Baciu și pr. Alois Ișvanca).

Începând cu data de 1 noiembrie 1994 a fost numit paroh pr. Mihai Mărtinaș, având misiunea de a găsi un teren pe care să construiască o biserică.

Inițial s-a găsit un teren pe strada Smaranda Brăescu, dorindu-se construirea unui complex asemănător cu cel de la Sfânta Cruce. Terenul fiind prea mic s-a renunțat și în anul 1997 s-a achiziționat terenul din strada Pechea 16, având suprafața de 810 m2. În anul 1999 (30 aprilie) s-a eliberat autorizația de construcție.

Proiectul bisericii a fost realizat de doamna arhitect Gabriela Văcăreanu. Proiectul de rezistență a fost realizat de domnul inginer Daniel Baciu iar proiectul de instalații a fost realizat de doamna subinginer Valentina Ghiniță. Lucrările au fost realizate de Cella Cosimex, avându-l inginer pe domnul Viorel Iordan.

Tot lemnul care a fost folosit pentru construirea podiumurilor la vizita Papei Ioan Paul al II-lea a fost donat pentru viitoarea biserică din Băneasa.

Lucrările au început în luna august a anului 1999, când a avut loc și sfințirea pietrei de temelie. La data de 26 aprilie 2001 s-a sfințit crucea care a fost apoi ridicată pe turnul bisericii. Tot în anul 2001 s-a cumpărat tabla pentru acoperiș, s-au construit ferestrele de termopan, vitraliul, ușile din stejar masiv, băncile, mozaicul de la intrarea principală, candelabrele. Marmura a fost adusă din Spania iar tabernacolul din Italia.

Duminică, 19 august 2001, s-a celebrat prima sfântă liturghie în noua biserică, chiar dacă lucrările nu erau încă terminate. Tot în anul 2001 a fost celebrat primul botez în noua biserică.

Prima căsătorie s-a celebrat în anul 2002, an în care a avut loc pentru prima dată și Prima Sfântă Împărtășanie. În anul 2002 a fost adusă statuia Sfintei Fecioare Maria și montată Calea Sfintei Cruci, iar spre sfârșitul anului a fost montat tripticul ce încadrează tabernacolul.

La data de 22 iunie 2002 a fost consacrat altarul și sfințită biserica Sfinții Apostoli Petru și Paul din Băneasa, în cadrul sfintei liturghii celebrate de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop de București, avându-i concelebranți pe ÎPS Jean Claude Périsset, Nunțiu Apostolic în România, PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, pr. Mihai Mărtinaș, paroh și mulți preoți, fiind prezenți un număr mare de credincioși.

În anul 2004 au fost achiziționate statuia Sfântului Anton și orga Viscount din Italia și s-a construit grota Sfintei Fecioare Maria. Tot în anul 2004 s-a administrat pentru prima dată Sfântul Mir.

În anul 2009 s-au montat basoreliefurile pe ușa principală a bisericii, reprezentând trei scene din viața sfântului Petru (chemarea, sfântul Petru merge pe apă, încredințarea cheilor) și trei scene din viața sfântului Paul (convertirea, coborârea lui Paul pe zidul cetății Damasc, predica lui Paul în areopag).

Alături de preoții parohi pe care i-am amintit (pr. Ioan Ciobanu 1990-1992 și pr. Mihai Mărtinaș 1994-2004) au activat în parohie mai mulți preoți colaboratori (Pr. Emil Moraru 2001-2003; 2004-2005 și Pr. Daniel Abalintoaiei 2006-2009).